Atatürk
ADLİ YIL AÇILIŞI
Tarih: 1.09.2021| Okunma Sayısı: 501

İnsan oğlunun var olduğu günden bu yana üzerine titrediği ve hep arayışı içerisinde olduğu bir mefkurenin yani adalet olgusunun tecellisi için mücadele eden, bunu bir yaşam biçimi olarak benimseyen meslek mensupları olarak Adli Yıl açılışlarının bizim için ayrı bir önemi vardır.

Son iki yıldır pandemi sürecinin etkisi altında toplum sağlığı açısından gereklilik arzeden kısıtlamalar sebebiyle biriken iş yoğunluğu, temennimiz odur ki önümüzdeki adli yılda azalacak ve hepimizin göstereceği duyarlılıkla sağlık açısından risk oluşturmadan üstesinden gelinecektir.

Malum olduğu üzere adalet sistemimizle ilgili en ciddi eleştirilerden bir tanesi uzun yargılamalardır. Son iki yıl pandemi etkisi olmakla beraber uzun yargılamalar, yargı sistemimizde kronikleşen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İstinaf sisteminin uygulamaya girmesiyle birlikte beklenenin aksine yargılama süreçleri daha da uzamıştır.

Özellikle hukuk yargılamalarında keşif deliline başvurulan dosyalarda memleketimizin iklim koşulları sebebiyle keşif sezonu son derece sınırlı olduğundan yargılamalar uzayabilmektedir. Zira hakim-savcıların tayin dönemi olan haziran ayı ve sonrasında gelen adli tatil süreyi oldukça kısaltmakta, kış döneminde ise keşif icrası mümkün olmamaktadır. Duruşma ve keşif planlamalarının bu takvime göre en verimli şekilde yapılması yargılamaların hızlanmasına fayda sağlayacaktır.

Şairin dediği gibi ;Ekmek , su , aş bulmak gecikebilir
Temele taş bulmak gecikebilir
Devlete baş bulmak gecikebilir
Adalet gecikmez tez verilmeli

Bir diğer husus adalete erişimin pahalılığı konusudur. Yargılamaların en az maliyetle ve mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılması usul kurallarımızın gereğidir. Yargılama harç ve giderleri vatandaşların ekonomik durumuna kıyasla oldukça yüksek ve adalete erişimde ciddi bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Adalete erişimin herkes için ulaşılabilir olmasını temin etmek hukuk devleti olmanın gereğidir. Bu konuda derhal iyileştirmeler yapılması gerekliliğini ifade etmek isteriz.

Bir başka konu savunma mesleğinin içinde bulunduğu zorluk konusudur. Son yıllarda artan hukuk fakültesi sayısı ve kontenjanlar avukatlık mesleğinde aşırı birikmeye yol açmış, avukatlığı cazibeli bir meslek olmaktan çıkarmış ve avukatlarımız ekonomik anlamda, DARBOĞAZA sürüklenmiştir. Sıklıkla avukat intiharlarını haber olarak duymaktayız. Avukatların sayısı artmakta buna mukabil noterlere devredilen iş ve işlemler, uzlaştırmacı, arabuluculuk gibi alternatif çözüm yöntemleri faaliyet alanımızı daraltmaktadır. Şimdilik sadece avukatların sorunu gibi gözükse de aslında herkesin sorunudur. Zira nasıl ki vücudun bağışıklık sistemi çökünce insan yatağa düşer, savunma mesleğinin çöküşü de yargı sistemini yatağa düşürecektir. Zira savunma olmadan adil bir yargılamadan söz etmeye imkan yoktur. Bu sorun muhakkak ki lokal bir sorun olmayıp çözümü konusunda ilgili kurumların derhal adım atma zorunluluğu söz konusudur.

Ancak her şeye rağmen avukatların huzurlu bir çalışma ortamına sahip olmaları, üzerlerindeki stresi azaltacaktır. Bu bağlamda usul hükümlerinin el verdiği ölçüde, avukatı sistemden dışlanmadan sistemin bir paydaşı olarak görüp istişare kanallarını açık tutmak hem avukatın mesleğini icra etmesini kolaylaştıracak, hem de yargılamanın daha seri bir şekilde icra edilmesine imkan sağlayacaktır. Avukatlar sistemin itici gücü olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazırdır. İlimizde geçmişten bu güne huzurlu bir çalışma ortamı vardır ve bu huzurun devamı arzumuzudur.

Uygulamaya yönelik düzenlemelere, mesleğe ve meslektaşa yönelik kazanımlar içeren değişikliklere ve adalet dağıtılacak fiziksel mekanlara ihtiyaç elbette vardır. Ancak hepsinden ziyade sistemin içerisinde vicdan sahibi hukukçular, iyi insanlar olduğu sürece adalet er yada geç tecelli etmektedir.

Karşılıklı anlayış içerisinde her uyuşmazlık çözüme muhtaçtır.

Hak ve adalet arayışı yolunda fedakarca çalışan demokrasi ve hukuk devletinden yana avukat, hakim, savcı tüm meslektaşlarımın, adliye ve avukatlık bürosu çalışanlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın adli yılını kutluyor, saygılar sunuyorum.

Av.Osman Nuri YILDIZ - ARDAHAN BAROSU BAŞKANI

20.04.2024
AV. MURAT YOLÇU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.