Atatürk
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ TÖRENİ
Tarih: 5.04.2021| Okunma Sayısı: 518

BASINA VE KAMUOYUNA..

Cumhuriyetin ilanından sonra 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir‘de gerçekleştirilen “Türkiye Avukatlar Birliği” toplantısında, katılımcı Baro Başkanları ve illerin Baro temsilcileri “Türkiye Barolarının Aynı Çatı Altında Toplanması” düşüncesini benimsemişlerdir

1934 yılında alınan ilke kararı uyarınca tüm Baro Başkanları ve baroların temsilcileri bu karardan yaklaşık 24 yıl sonra 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir’de, İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda bir araya gelerek iki günlük çalışmalar neticesinde Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmalarını görüşmüşlerdir. Daha sonra 6 Ocak 1963 tarihinde toplanan İzmir Barosu Yönetim Kurulu 5 Nisan tarihini Avukatlar Günü olarak kabul edip kutlama kararı almıştır.

1969 yılında Türkiye Barolar Birliği kurulmuş ve yapılan ilk genel Kurul toplantısında“... her yıl Avukatlar günü yapılmasına ...” şeklinde karar verilmiş ancak kesin bir tarih belirtilmemiştir.

Barolar Birliğinin 15-16 Mayıs 1987 tarihinde Tekirdağ’da yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda ise her yıl 5 Nisan gününün avukatlar günü olarak kutlanmasına oybirliği ile karar verilmiştir. Bu tarihten itibaren de her yıl Türkiye Barolar Birliği ve il barolarının düzenlediği etkinlikler çerçevesinde 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlana gelmiştir.

Avukatların ekonomik darboğaza sürüklendiği, genç meslektaşlarımızın canlarına kıydığı haberleri yüreğimizi yakarken, görevini icra ederken hasım bellenip katledilen meslektaşlarımızı toprağa verirken Avukatlar Günü kutlaması yapmak, doğrusu içimizden gelmiyor.
 
Herşeye rağmen vazgeçmeyeceğiz!
 
Mesleğimizin hak ettiği onurlu mertebeye ulaşacağı günler için mücadelemiz hiç bitmeyecek, mazlumun ve mağdurun yanında duruşumuz her ne sebeple olursa olsun engellenemeyecektir.
Bu vesileyle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda bir kez daha haykırıyoruz.
 
Adil bir avukat karanlığa meydan okuyan güneşe benzer.
 
Adaletin yılmaz savunucuları olarak dün olduğu gibi bugün de görevimizin başındayız.Bu kutsal mesleğin vermiş olduğu sorumluluğun farkında her daim adalet arayanların yanındayız.
Ebediyete intikal etmiş tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, Hukukun üstünlüğüne olan inacımızla tüm meslektaşlarıma daha nice yıllar diliyorum .
 
5 Nisan Avukatlar Günümüz kutlu olsun.

20.04.2024
AV. MURAT YOLÇU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.